تفاوت روغن بکر ، تصفیه ، پرس سرد ، پرس گرم

در بازار با مفاهیم متفاوتی روی برچسب روغن های خوراکی مواجه می شویم مثل بکر (virgin) ، فرابکر (extra virgin) ، تهیه شده به روش پرس سرد (coldpress) و یا تصفیه شده. که ما در این مطلب این موارد را کاملا توضیح می دهیم.

پرس گرم یا پرس سرد Hot Press or Cold Press
همانگونه که از عنوان روش مشخص است در روش پرس گرم یا Hot Press برای استخراج روغن از دانه از حرارت استفاده می گردد یعنی ابتدا دانه ها گرم می شوند و سپس توسط فشار وارد کردن به آنها روغن آنها خارج می گردد. در این روش معمولا از ماده شیمیایی به نام هگزان نیز استفاده می گردد. هگزان یک حلال شیمیایی است و با روغن موجود در دانه ترکیب می گردد و باعث میشود که تقریبا ۱۰۰ درصد روغن دانه استحصال گردد. روغنی که به این شکل بدست می آید خوراکی نبوده و روغن خام محسوب می شود که برای قابل استفاده شدن باید تصفیه شود و مواد مضر آن خارج گردند. چون حرارت دیدن روغن و استفاده از مواد شیمیایی باعث تغییر ترکیبات روغن می گردد لذا در سالهای اخیر با پیشرفت تکنولوژی دستگاه هایی به وجود آمد که قادر بودند بدون حرارت و استفاده از حلال روغن دانه را جدا کنند که اصطلاحا به آنها پرس سرد یا Cold Press گفته می شود. در روش پرس سرد معمولا روغن بدست آمده حداکثر دارای ۴۰ تا ۴۵ درجه حرارت می باشد که این حرارت کم هیچ آسیبی به ترکیبات شیمیایی روغن وارد نمی کند. البته مسلم است که در
پرس سرد نمی توان ۱۰۰ درصد روغن را از دانه استخراج کرد ولی در عوض به سلامت روغن آسیبی وارد نمی گردد. ناگفته نماند که با همین دستگاه های پرس سرد هم میشود با وارد کردن فشار بیشتر روغن بیشتری استخراج کرد ولی فشار بیشتر باعث افزایش دمای روغن خروجی می گردد که عملا همانند روش قبل می گردد.

روغن تصفیه
بالای ۹۹ درصد روغن های خوراکی با استفاده از روش پرس گرم و حلال بدست می آیند که خوراکی نبوده و به آنها روغن خام گفته می شود. لذا برای استفاده خوراکی باید مواد مضر موجود در روغن از آن جدا شوند. این کار به عهده کارخانجات تصفیه روغن نباتی می باشد که روغن خام به آنها وارد شده و تصفیه می گردد. در این کارخاجات فرایندهای مختلف فیزیکی و شیمیایی روی روغن خام صورت می گیرد تا حلال موجود در روغن، صمغ ها، اسیدهای چرب، بو و مزه از روغن خارج گردد. اضافه کردن اسید فسفریک، اسید سیتریک، استفاده از بازها برای خنثی سازی اسیدها، ماده شیمیایی تحت عنوان خاک رنگبر برای تنظیم رنگ روغن، استفاده از برج تقطیر و موارد دیگر بخشی از فرایند تصفیه روغن نباتی است.

روغن بکر (Virgin)
روغن بکر یعنی روغنی که مستفیما از یک دانه روغنی بدست آمده است و هیچ گونه فرایند شیمیائی یا حرارتی روی آن انجام نشده است. همچنین با هیچ ماده دیگری نیز ترکیب نشده است. بنابراین می توان گفت به معنی یک روغن کاملا خالص و طبیعی است. روغن Extra Virgin که به فرابکر ترجمه شده است به معنی روغن بکری است که دارای تازگی و کیفیت بسیار بالایی میباشد و از نظر فنی نسبت به روغن بکر دارای اسیدیته و پرکسید پایین تری می باشد. روغن تازه در مجاورت با هوا ، نور و حرارت به مرور کیفیت خود را از دست میدهد بطوری که پس از مدت مشخصی حتی قابلیت خوراکی خود را از دست می دهد. حد استاندارد این موضوع توسط موسسات استاندارد و سازمان غذا و دارو مشخص شده است. و شرکت های تولید کننده روغن موظف به رعایت آن می باشند. روغنی که با استفاده از روش پرس سرد بدست آید و تصفیه نشود به شرط اینکه شرایط محیطی دیگر نیز رعایت گردد را می توان در زمره روغن های بکر و فرابکر محسوب کرد.

.استفاده از مطالب این سایت فقط با ذکر منبع بلامانع است.

pixelstats trackingpixel
1 پاسخ
  1. علیرضا
    علیرضا says:

    مطلب بسیار عالی بود
    روغن کنجد مزرعه جنوبی را من استفاده کردم و بسیار کیفیت عالی داشته است.

    پاسخ

شما نیز دیدگاهتان را ثبت کنید

مطلب خاصی فکرتان را مشغول کرده است ؟
آن را با ما در میان بگذارید !

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.